ROTTERDAM - Inwoners van de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht voelen zich twee keer zo vaak onveilig in hun eigen buurt dan andere stedelingen.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceerde.

Circa 5 procent van de Hagenaars en Rotterdammers zegt zich vaak onveilig te voelen in de eigen buurt. In Amsterdam ligt dat percentage op 4, in Utrecht op ruim 3 procent.

Op het platteland voelt minder dan 1 procent zich regelmatig onveilig in de eigen buurt.

Avonduren

In de avonduren is het onveiligheidsgevoel dubbel zo groot. Ongeveer een op de tien Rotterdammers voelt zich dan vaak niet op zijn gemak in zijn eigen buurt. In de drie andere grote steden ligt dat percentage 's avonds op 8.

Veel mensen hebben ook een onveilig gevoel in de stadscentra van Rotterdam en Den Haag. Van de inwoners van beide gemeenten voelt 7 procent zich vaak niet op zijn gemak in het centrum.

Dat is bijna twee keer zoveel als in Amsterdam, Utrecht en andere steden. In de uitgaansgelegenheden van de vier grote steden voelt 3 procent zich wel eens niet op het gemak.

Reizigers

Een ritje met het openbaar vervoer bezorgt 10 procent van de Rotterdammers en Hagenaars een onveilig gevoel. Dat is twee keer zoveel als in de hoofd- en Domstad. In de overige steden voelt 3 procent van de reizigers zich onprettig in bijvoorbeeld de bus.

Rond treinstations voelen reizigers zich ook niet altijd even veilig. Dat geldt vooral voor Den Haag met 12 procent. In andere delen van het land ligt dat op 6 procent.