GELDERMALSEN - Kinderboerderijen moeten hun bezoekers waarschuwen dat mensen een infectie kunnen oplopen door het aaien van de schapen. Zwangere vrouwen en vrouwen die proberen in verwachting te raken, kunnen beter uit de buurt van de schapen blijven.

Dat adviseert de stichting KinderBoerderijen Nederland (SKBN) aan de aangesloten leden.

Aanleiding voor het advies is een onderzoek dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) vorige maand naar buiten bracht. Daaruit bleek dat via de wol van schapen geïnfecteerde stofdeeltjes in de lucht kunnen komen.

Inademen van die stofdeeltjes kan Q-koorts veroorzaken of chlamydophila abortus, een ziekte die een miskraam bij een zwangere vrouw kan veroorzaken.

Mondkapje

Medewerkers van de kinderboerderij moeten een mond- en neuskapje dragen, als ze met de schapen werken, vindt de SKBN.

Ook moeten de kinderboerderijen ervoor zorgen dat personeel extra goed de handen kan wassen. Wie een wondje oploopt, moet dat goed afdekken of niet meer bij de schapen komen.

Zorgen

De Partij voor de Dieren heeft onlangs aan demissionair minister Gerda Verburg van LNV gevraagd of het niet raadzaam is om geen schapen meer te houden op kinderboerderijen. Ook maakte de partij zich zorgen over de schaapscheerdersfeesten, maar die zijn al achter de rug.

De minister heeft nog niet geantwoord.