ROTTERDAM - Llink wil terug in het publieke bestel. De omroep is een beroepsprocedure bij de rechter begonnen, maakte de directie dinsdag bekend.

Voor Llink is de laatste maand als publieke omroep aangebroken. Minister Ronald Plasterk (Media) besloot eerder dat er geen plek meer is voor de omroep in het publieke bestel. Volgens hem heeft Llink te weinig extra inbreng in het omroepbestel. Ook had de omroep geldproblemen.

Llink verloor eerder een bezwaarprocedure bij een commissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en stapt nu dus naar de rechter. Karlien de Ruijter, directeur van de ideële omroep, heeft de stukken ingediend bij de rechtbank. Zij verwacht dat het enkele weken zal duren, voordat de zaak wordt behandeld.

Doorstart

Llink hoopt bij de rechtbank een terugkeer in het publieke bestel af te kunnen dwingen. ''Maar tegelijkertijd werken we aan een doorstart'', aldus De Ruijter. ''Dat kan bijvoorbeeld op internet of via een ander platform.'' De ledenraad moet zich deze maand uitspreken over de toekomst van Llink.

Paradiso

De omroep neemt afscheid met een muzikale slotuitzending vanuit poptempel Paradiso in Amsterdam. Llinkpop wordt op woensdag 18 augustus uitgezonden op Nederland 3. Tijdens deze avond presenteren Leon Verdonschot en Rudy Mackay de beste protestsongs aller tijden.

Kijkers, luisteraars en leden van Llink mochten hun favoriete protestlied kiezen. Er staan optredens van Waylon, Do en Laura Jansen op het programma.