DORDRECHT - De zaak tegen politieagent Sander V. die wordt verdacht van de moord op de 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht, komt volgende week donderdag voor de tweede keer voor de rechter.

De rechtbank in Dordrecht houdt een pro-formazitting, waarin de stand van het onderzoek aan de orde komt.

Het is nog onduidelijk of Sander V. daarbij aanwezig is, zei zijn advocaat Tjalling van der Goot. Een woordvoerder van de rechtbank zei dat het niet gaat om een regiezitting, wat zou betekenen dat V. niet aanwezig is, aldus Van der Goot.

Tuin

De agent van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond heeft bekend het meisje in maart te hebben gedood. Hij meldde zichzelf een week later bij de politie. Die vond het lichaam van het meisje in de tuin van V., vlakbij haar ouderlijk huis.

De vermissing leidde in het hele land tot verontwaardiging en geschokte reacties. V. wordt vervolgd voor moord, seksueel misbruik, vrijheidsberoving en het verbergen van het lichaam.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft V. zijn slachtoffer naar zijn huis gelokt, haar mobieltje onklaar gemaakt en haar vastgebonden. Uiteindelijk heeft hij haar met een riem gewurgd, stelt justitie.

Onderzoek

V. stond begin juni onder grote mediabelangstelling voor het eerst voor de rechter. De rechtbank wees toen een nader onderzoek toe, dat moet uitwijzen of het cannabisgebruik van de verdachte zijn gedrag rond de moord heeft kunnen beïnvloeden.

De recherche zou ook nog vier getuigen horen die iets kunnen vertellen over de persoon V. Dat moet volgens de verdediging een ander beeld schetsen dan tot nog toe naar buiten is gekomen. Een psycholoog, psychiater en de reclassering doen nog onderzoek naar zijn persoonlijkheid.

Van der Goot zei dinsdag dat nog niet alle onderzoeken zijn afgerond, maar hij wilde niet ingaan op de vraag welke onderzoeken nog lopen. Het werd ook niet duidelijk of de advocaat met nieuwe wensen komt.

Kritiek

Overigens klonk rondom de verdwijning in verscheidene media kritiek op de politie, omdat ze niet direct nadat Milly als vermist was opgegeven, een diepgravender buurtonderzoek hield. Ook was er kritiek dat er geen speurhonden waren ingezet.

Een onafhankelijke commissie is daarom begonnen met een evaluatie van het politieonderzoek.