AMSTERDAM - De bewoner van het appartement in het Gelderse Huissen waarin afgelopen nacht een explosie plaatsvond, dreigde twee weken geleden al tijdens een ruzie over schulden zijn woning op te blazen.

Ook maandagavond zou de man ruzie met een buurman hebben gehad over geld. Dat heeft een buurman van de man gezegd tegen Omroep Gelderland.

Een woordvoerder van de politie kan het bericht niet bevestigen. De politie is nog op zoek naar de man, die wordt verdacht van brandstichting.

Dat de Huissenaar de brand vermoedelijk heeft gesticht, baseert de politie op 'geluiden uit de buurt'. "Daarbij wekt het feit dat iemand er in allerijl op zijn motor vandoor gaat voldoende argwaan."

Belastingdienst

Volgens regionale media ligt de man overhoop met de belastingdienst en had hij financiële problemen. Op Omroep Gelderland zegt een omwonende dat hij vermoedt dat de man de gaskraan heeft opengedraaid.

"Hij heeft een huurschuld en een belastingschuld. Hij zag geen uitweg meer." De buurman beweert nog tevergeefs te hebben geprobeerd de man tegen te houden.

Brand

Bij de explosie sloegen rond 03.00 uur de voor- en achtergevel uit het pand, waarna brand ontstond in het appartementencomplex aan de Schaapsdam.

Vijftien woningen werden ontruimd, zes zijn volgens de gemeente verwoest. Voor de bewoners van deze panden wordt vervangende woonruimte gezocht.

Wonder

Niemand raakte gewond bij het incident. De burgemeester van de gemeente Lingewaard, waar Huissen onder valt, zegt op de regionale omroep dat het een wonder is dat een woning te midden van andere woningen 'uit elkaar is gespat' zonder dat er gewonden zijn gevallen.

De gemeente houdt dinsdagavond een informatiebijeenkomst, waar medewerkers van de gemeente, de politie en woningcorporatie Lingewaard Wonen de laatste stand van zaken toelichten.