ENSCHEDE - RTV Oost is verbaasd dat slachtoffers en nabestaanden van de vuurwerkramp in Enschede een klacht hebben ingediend bij de Raad voor de Journalistiek tegen de regionale omroep.

''De nabestaanden van de slachtoffers hebben onze inspanningen juist bijzonder gewaardeerd'', zei Frans Stikker dinsdag. Hij deed samen met Rob Vorkink onderzoek naar de ramp.

''Door onze berichtgeving kwamen er enkele tientallen nieuwe tips binnen over het ontstaan van de vuurwerkramp. Deze tips waren voor het Openbaar Ministerie interessant genoeg om ze onder de loep te nemen''

Reconstructie

De slachtoffers besloten tot de klacht na een bijeenkomst maandagavond waarop onderzoeker Bas van den Heuvel een feitelijke reconstructie van de vuurwerkramp uiteenzette.

De slachtoffers verwijten RTV Oost in een reeks programma's over de ramp die in mei werd uitgezonden ''feitelijke onjuistheden, onzorgvuldige journalistiek en het dienen van individuele particuliere belangen'', zo stelt de voormalige voorzitter Albert Vasse van de voormalige Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede.

''RTV Oost is enorm onzorgvuldig omgesprongen met het feitenmateriaal en heeft de hele uitzending ingericht naar het verhaal van SE Fireworks in het bijzonder en de vuurwerkbranche in het algemeen'', aldus de voormalig voorzitter.

Fouten

Vasse zegt zijn klacht voor de raad met talloze feitelijke fouten in de programma's van de zender te kunnen onderbouwen. De nabestaanden zeggen begin mei contact te hebben gezocht met de journalisten om hun uitzendingen aan te passen.

De verslaggevers van RTV Oost zouden de nabestaanden en slachtoffers toen niet te woord hebben willen staan, stelt Vasse.

''De reeks programma's heeft voor veel nieuwe onrust gezorgd bij zowel slachtoffers als nabestaanden'', legt de ex-voorzitter uit.

''De interviews en de conclusies hebben alleen maar meer onduidelijkheid gecreëerd over de oorzaken en schuldigen. Wie puur de feiten op een rijtje zet, ziet maar heel weinig vragen meer in het dossier.''

Feitenonderzoek

Vasse richt zijn hoop in dat opzicht op de presentatie van het uitgebreide nieuwe feitenonderzoek van de politie, die vermoedelijk eind augustus plaatsvindt. Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond en de wijk Roombeek werd vrijwel geheel verwoest.

Het is overigens nog onbekend wanneer justitie met de uitkomsten van het onderzoek naar de tips die bij RTV Oost binnenkwamen naar buitenkomt.

Ook is onbekend wat de politie Twente doet met de nieuwste theorie van Van den Heuvel. ''We beraden ons op een reactie'', reageerde een politiewoordvoerster dinsdag.