HOEVELAKEN - De Stichting Meld Misdaad Anoniem (M) heeft in de eerste helft van 2010 aanzienlijk meer meldingen ontvangen van straatroof en verkrachting dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de organisatie dinsdag gemeld.

Het aantal meldingen van straatroven is met 134 procent gestegen naar 82, het aantal meldingen van verkrachting maar liefst met 228 procent naar 59.

''Het lijken wellicht kleine aantallen, maar dit zijn geen misdrijven waarover mensen snel anoniem aangifte doen'', stelt een zegsvrouw.

De stichting beklemtoont dat aan deze cijfers geen conclusies kunnen worden ontleend over een eventuele stijging van het aantal verkrachtingen en straatroven.

''Al was er vorig jaar wel een duidelijk verband tussen het stijgende aantal overvallen en het stijgende aantal meldingen dat wij hierover binnenkregen.''

Anonieme tips

In totaal kwamen bij de stichting het eerste halfjaar ruim 6300 meldingen binnen, ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. In 2009 werden 48 procent meer misdrijven opgelost dan het jaar daarvoor op basis van informatie via anonieme tips.

Volgens M. melden jongeren steeds vaker misdrijven. De stichting concludeert wel dat ze terughoudend zijn met het geven van informatie. ''Zij zijn bang om uit de groep te worden gezet, zij weten niet waar ze terecht kunnen of denken dat melden zinloos is.''