ENSCHEDE - De vuurwerkramp in Enschede in 2000 is mogelijk veroorzaakt door een mislukte inbraak bij SE Fireworks. De politie heeft tijdens onderzoek in 2005 en 2006 bewijs gevonden dat tenminste een van de opslagplaatsen van het bedrijf was opengebroken.

Bij die diefstal zou door ondeskundig handelen van de inbrekers het eerste vlammetje kunnen zijn ontstaan dat daarna leidde tot het ongeluk.

Dit blijkt uit een reconstructie van onderzoeker Bas van den Heuvel van bureau MSNP, waarover dagblad TC Tubantia dinsdag bericht. De forensisch adviseur adviseerde de politie onder meer bij het onderzoek naar de Schipholbrand.

Hij presenteerde de reconstructie op persoonlijke titel tijdens een bijeenkomst van slachtoffers van de vuurwerkramp die maandagavond in Enschede plaatsvond.

Het verhaal staat haaks op een theorie die RTV Oost in mei presenteerde. De regionale omroep stelde toen dat getuigenverklaringen uitwezen dat het om een bedrijfsongeval zou gaan.

Eigen verhalen

De politie heeft de afgelopen jaren alle getuigenverklaringen en gevonden sporen opnieuw bekeken in de hoop nieuw licht op de zaak te kunnen werpen. ''Een groot probleem is dat een aantal betrokkenen systematisch hun eigen verhalen in de media hebben verspreid'', stelt Van den Heuvel na de bijeenkomst.

''Dat heeft de zaak flink vertroebeld.'' Hij verwijst hiermee onder meer naar de reportageserie die RTV Oost in mei uitzond over de ramp. ''Daarmee werd het hele trauma alleen maar weer opgerakeld.''

Nieuwe presentatie

Diefstal was overigens al een van de scenario's waar de politie rekening mee hield. Maar het aantreffen van de braaksporen is volgens Van den Heuvel nog niet eerder naar buiten gebracht. De politie komt waarschijnlijk eind augustus met een nieuwe presentatie van het uitgebreide feitenonderzoek naar de ramp dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.

Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond en de wijk Roombeek werd vrijwel geheel verwoest.