ENSCHEDE - De slachtoffers en nabestaanden van de vuurwerkramp in Enschede hebben een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek tegen regionale omroep RTV Oost.

Dat heeft de voormalige voorzitter Albert Vasse van de voormalige Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede maandag gemeld.

De slachtoffers hebben hiertoe besloten na een bijeenkomst maandagavond waarop onderzoeker Bas van den Heuvel een feitelijke reconstructie van de vuurwerkramp uiteenzette.

De slachtoffers verwijten RTV Oost in een reeks programma's over de ramp die in mei werd uitgezonden ''feitelijke onjuistheden, onzorgvuldige journalistiek en het dienen van individuele particuliere belangen'', zo stelt Vasse.

Enzorgvuldig omgesprongen

''RTV Oost is enorm onzorgvuldig omgesprongen met het feitenmateriaal en heeft de hele uitzending ingericht naar het verhaal van SE Fireworks in het bijzonder en de vuurwerkbranche in het algemeen'', aldus de voormalig voorzitter.

Vasse zegt zijn klacht voor de raad met talloze feitelijke fouten in de programma's van de zender te kunnen onderbouwen. De nabestaanden zeggen begin mei contact te hebben gezocht met de journalisten om hun uitzendingen aan te passen.

De verslaggevers van RTV Oost zouden de nabestaanden en slachtoffers toen niet te woord hebben willen staan, stelt Vasse.

Nieuwe onrust

''De reeks programma's heeft voor veel nieuwe onrust gezorgd bij zowel slachtoffers als nabestaanden'', legt de ex-voorzitter uit. ''De interviews en de conclusies hebben alleen maar meer onduidelijkheid gecreëerd over de oorzaken en schuldigen. Wie puur de feiten op een rijtje zet, ziet maar heel weinig vragen meer in het dossier.''

Vasse richt zijn hoop in dat opzicht op de presentatie van het uitgebreide nieuwe feitenonderzoek van de politie, die vermoedelijk eind augustus plaatsvindt. Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven.

Bijna duizend mensen raakten gewond en de wijk Roombeek werd vrijwel geheel verwoest.