JOURE - De man en vrouw die vorige week zondagavond ontsnapten uit de Forensische Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen zijn maandagavond in het Friese Joure opgepakt.

Dat heeft de politie Drenthe maandagavond gemeld.

Het tweetal werd rond zeven uur aangehouden in een auto die zij eerder deze week in Groningen hadden gestolen. De politie wist ze klem te rijden op het verkeersknooppunt Joure. Wat het tweetal de afgelopen acht dagen heeft gedaan, kan de politie nog niet zeggen.

De ontsnapte man is veroordeeld voor een geweldsdelict. Hij zat in de laatste periode van zijn tbs met voorwaarden en mocht de instelling niet zonder toestemming verlaten.

De vrouw wordt verdacht van een geweldsdelict waarvoor zij in het najaar voor de rechter moet verschijnen. Zij moest in de kliniek verblijven ter observatie.

Tbs

De man hangt na zijn ontsnapping tbs met dwangverpleging boven het hoofd. De vrouw is in voorlopige hechtenis genomen.

De zaak leidde in Assen tot tumult omdat burgemeester Sicko Heldoorn pas vier dagen na de ontsnapping door de politie van het feit op de hoogte werd gesteld. De politie heeft Heldoorn en de gemeenteraad excuses aangeboden en beloofd uit te zoeken hoe de fout heeft kunnen ontstaan.