LEIDSCHENDAM - Naomi Campbell wist wel degelijk dat de diamanten die het Britse supermodel in 1997 in Zuid-Afrika cadeau kreeg, afkomstig waren van toenmalig president Charles Taylor van Liberia.

Dit zei de Amerikaanse actrice Mia Farrow maandagochtend tijdens haar getuigenis voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL).

Volgens Farrow zei Campbell aan de ontbijttafel dat mannen die ''door Charles Taylor waren gestuurd'', haar een ''enorme diamant'' hadden gebracht.

Campbell zelf getuigde vorige week voor de SCSL-rechters in Leidschendam dat zij niet wist wie de onbekende mannen waren, die 's nachts aan haar deur kwamen kloppen om haar enkele stenen te komen brengen.

Vertellen

Campbell begon het diamantenverhaal al te vertellen voordat zij was gaan zitten aan de ontbijttafel, aldus Farrow, want zij was ''tamelijk opgewonden''.

De twee sterren waren toen allebei te gast in de residentie van president Nelson Mandela van Zuid-Afrika. Zij hadden er de avond ervoor een liefdadigheidsdiner bijgewoond ten behoeve van het NMCF, het kinderfonds van de antiapartheidsstrijder.

Voorzittend rechter Julia Sebutinde wilde nog eens precies van Farrow weten van wie de suggestie afkomstig was dat de diamanten van Taylor waren. ''Alleen van haar'', aldus Farrow, doelend op Campbell.

Het model had vorige week nog gezegd dat die suggestie juist van iemand anders aan de ontbijttafel kwam. Maar volgens Farrow is het ''absoluut niet'' waar dat zij heeft gezegd dat de diamanten van Taylor moesten zijn.

Gewaarschuwd

Farrow was nog gewaarschuwd voor de omstreden Taylor door Graça Machel, de vrouw van Mandela. ''U wilt niet worden gefotografeerd met die man'', zei Machel volgens Farrow aan het begin van het diner tegen haar.

Eigenlijk had maandagochtend eerst de toenmalige agente van Campbell, Carole White, als getuige moeten worden opgeroepen, maar de SCSL-aanklagers gooiden de volgorde op het laatste moment om.

Taylors advocaat Courtenay Griffiths zei tegen de rechters ''zeer boos'' te zijn over die wijziging omdat ''wij onze strategie hebben gepland'' op basis van de eerder geplande volgorde.

Mia Farrow getuigt