SNEEK - Politie en organisatie zijn tevreden over het verloop van de Sneekweek tot nu toe. Dat lieten de woordvoerders zondag weten.

Er hebben zich geen grote incidenten voorgedaan, zeiden woordvoerders van zowel het Korps landelijke politiediensten (KLPD) als de Friese politie.

Zeven schippers hadden te veel alcohol gedronken, bleek uit controles sinds het begin van het evenement vrijdag tot zondag in het begin van de avond. De politie hield een aantal mensen aan.

Ze schreef processen verbaal uit voor onder meer overschrijding van de maximum vaarsnelheid en geluidsoverlast.

Beveiliging

Het grootste zeilevenement van Europa op binnenwateren is vrijdagavond geopend met de vlootschouw door de grachten van Sneek. De beveiliging is strenger dan bij de voorgaande afleveringen. Veel bezoekers vonden het de afgelopen jaren veel te druk en vroegen zich af of hulpverleners overal op tijd konden komen.

Dit jaar hangen in de binnenstad camera's op straat, zodat de politie vanaf een afstand overzicht heeft. Op piekmomenten zijn er geen activiteiten waar veel publiek op afkomt. Een woordvoerster van de politie in Friesland zei zondag dat het carematoezicht goed lijkt te werken.

Weer

Zaterdag was het wat drukker dan vrijdag, aldus de woordvoerster. Voorzitter Dirk van der Zee van de organisatie schatte dat er zaterdag tussen de 15.000 en 20.000 mensen in het centrum van Sneek waren. Zondag dreigde er onweer, maar daarvan ,,zijn we aardig verschoond gebleven''. Wel regende het tot kort na het middaguur.

Weerman Piet Paulusma heeft voor maandag mooi weer voorspeld, aldus Van der Zee. Minpuntje is dat hij ook windkracht 1 voorziet. Niet erg bevorderlijk voor een snelle vaart. Bovendien is de wind bij kracht 1 vaak veranderlijk, volgens de voorzitter.

Geschiedenis

Het is de 75e editie van de Sneekweek. De geschiedenis gaat terug tot 1814, toen de eerste Hardzeildag werd gehouden. Sinds 1935 organiseerden de twee zeilverenigingen van de Friese stad rond Hardzeildag verschillende series zeilwedstrijden onder de naam Sneekweek.

De zeilverenigingen gingen later samen verder onder de naam Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS). Dit jaar doen ruim negenhonderd boten in veertig verschillende klassen mee aan de zeilwedstrijden.