AMSTERDAM - Roofvogels en uilen worden steeds vaker als huisdier gehouden. Dat meldt Vogelbescherming Nederland zondag op basis van eigen onderzoek.

Vooral de kerkuil, steenuil, oehoe en slechtvalk zijn populair. Voor de vogels wordt enkele tientjes (kerkuil) tot duizenden euro's (arenden) betaald.

De Vogelbescherming is tegen het houden van roofvogels en uilen als huisdier en wil dat ze op een lijst worden geplaatst met dieren die worden afgeraden als huisdier. Nu kan iedereen gewoon een roofvogel kopen mits die in gevangenschap is geboren.

Oehoes

Volgens de Vogelbescherming ontsnappen de vogels vaak, waardoor de natuurlijke populaties bedreigd worden. Zo werden dit jaar al zeventien ontsnapte oehoes gevonden in Nederland. Dat zijn er ongeveer evenveel als er in het wild leven.

Vooral uilen zijn populair. Sinds de Harry Potter-boeken en -films is de vraag naar uilen fors gestegen. De Vogelbescherming benadrukt dat het geen goed idee is om in navolging van de tovenaarsleerling met een kooi met een uil te zeulen. De dieren zijn niet geschikt als huisdier.