AMSTERDAM - De politie heeft drie mannen aangehouden wegens carjacking zaterdagavond in Amsterdam-Zuidoost. Agenten konden een van de verdachten dezelfde avond al arresteren.

De andere twee werden zondagochtend opgepakt, aldus een woordvoerder van de politie in Amsterdam.

Drie mannen dwongen een 52-jarige Amsterdammer rond zes uur op de Dolingadreef in Amsterdam-Zuidoost onder bedreiging van een vuurwapen zijn auto af te staan.

De politie kwam de auto rond half tien op het spoor op de A1 en zette de achtervolging in, geassisteerd door mensen van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Bij de afrit op de A6 naar Almere-Stad kon de politie de auto tot stoppen dwingen.

Waarschuwingsschot

De bestuurder, een 20-jarige man uit Almere, kon snel worden aangehouden. De politie loste daarbij een waarschuwingsschot in de lucht. De twee anderen zagen kans te vluchten, ondanks de omsingeling en het feit dat agenten op hen hebben geschoten.

Tegen middernacht was de politie nog met man en macht naar de mannen op zoek.

Liften

Agenten konden het tweetal, een 19-jarige Amsterdammer en een 20-jarige man uit Almere, zondagochtend vroeg alsnog in de kraag grijpen in Almere. Ze vielen op omdat ze drijfnat langs de kant van de weg aan het liften waren.

Een Utrechtse politieman, die vanuit de nachtdienst naar huis reed, zag de twee in een taxi stappen. Hij waarschuwde de politie in Flevoland, die het duo vervolgens aanhield.

Rechercheurs van de Amsterdamse politie onderzoeken de carjacking, terwijl de recherche in Flevoland het vuurwapengebruik door de politie onderzoekt.