SNEEK - Bij alcoholcontroles onder schippers tijdens het begin van de Sneekweek bleken vier van hen te veel te hebben gedronken. Een 27-jarige man uit Sneek had zelfs zoveel gedronken dat hij een vaarverbod van zes uur kreeg.

Sinds 24 juli mogen schippers minder alcohol drinken dan voorheen. Op het water geldt nu hetzelfde maximum promillage als in het wegverkeer. Daar is het maximum 0,5 en voor beginnende bestuurders 0,2 promille.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) controleerde zowel vrijdag als zaterdag op de Houkesloot en het Sneekermeer.

In totaal onderwierp het 96 schippers aan een alcoholtest. Dat gebeurde in samenwerking met de Friese politie en Rijkswaterstaat.

Naast de processen verbaal voor te veel drinken, schreven de controleurs bonnen uit voor onder meer overschrijding van de maximum vaarsnelheid en geluidsoverlast.

Opstootjes

Het KLPD moest de controles diverse malen onderbreken om de politie van Friesland te helpen bij enkele opstootjes.

Een woordvoerster van de politie zei zaterdagavond dat het ging om wat kleine schermutselingen, maar dat het verder geen drukke avond en nacht was. De politie heeft een aantal mensen aangehouden.

Geschiedenis

Het is de 75e editie van de Sneekweek. De geschiedenis gaat terug tot 1814, toen de eerste Hardzeildag werd gehouden.

Sinds 1935 organiseerden de twee zeilverenigingen van de Friese stad rond Hardzeildag verschillende series zeilwedstrijden onder de naam Sneekweek.

De zeilverenigingen gingen later samen verder onder de naam Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS).

Wedstrijden

Dit jaar doen ruim negenhonderd boten in veertig verschillende klassen mee aan de zeilwedstrijden. Het grootste zeilevenement van Europa op binnenwateren is vrijdagavond geopend met de vlootschouw door de grachten van Sneek.

De beveiliging is strenger dan bij de voorgaande afleveringen. Veel bezoekers vonden het de afgelopen jaren veel te druk en vroegen zich af of hulpverleners overal op tijd konden komen.

Dit jaar hangen in de binnenstad camera's op straat, zodat de politie vanaf een afstand overzicht heeft. Op piekmomenten zijn er geen activiteiten waar veel publiek op afkomt.