AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam tegen oliebedrijf Trafigura.

Ook gaat justitie in beroep tegen de vrijspraak van de gemeente Amsterdam en afvalverwerker Amsterdam Port Services (APS), bevestigde een woordvoerster zaterdag een bericht in de Volkskrant.

De rechtbank legde Trafigura twee weken geleden een boete van 1 miljoen euro op voor het uitvoeren van gevaarlijk scheepsafval naar Ivoorkust.

Van de beschuldiging van valsheid in geschrifte werd de grondstoffenhandelaar vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM meent dat er wel genoeg bewijs voor is en denkt daarom ook dat de boete omhoog kan.

Giftige afval

Het giftige afval ontstond tijdens de wassing van een lading nafta aan boord van het door Trafigura gehuurde schip Probo Koala, dat in de zomer van 2006 in de Amsterdamse haven aanmeerde. Afvalbedrijf APS pompte een deel van het scheepsafval uit het schip, maar stopte daarmee toen zich een ernstige stank ontwikkelde.

Het bedrijf heeft het afval toen teruggepompt. De gemeente Amsterdam gaf hier toestemming voor.

Handhaving

Voor wat betreft de rol van de gemeente Amsterdam meent het OM dat die gevolgen heeft voor de handhaving.

''Daar moet het hof nog maar eens naar kijken'', aldus de woordvoerster. De rechtbank stelde dat de gemeente immuniteit geniet omdat het nou eenmaal een bestuurstaak is van overheidsorganen om vergunningen te verlenen.

Omzwervingen

Enkele dagen na het terugpompen vertrok de Probo Koala en werd het afval na omzwervingen in de Ivoriaanse stad Abidjan afgeleverd en door een lokaal verwerkingsbedrijf gedumpt.

Volgens de autoriteiten in Ivoorkust hebben tienduizenden mensen door het afval gezondheidsklachten gekregen en zijn er zestien door overleden. Trafigura bestrijdt dat. Ook stelt het bedrijf dat de Ivoriaanse afvalverwerker zich buiten zijn medeweten om op die manier van het afval heeft ontdaan.