AMSTERDAM - De 25-jarige vrouw uit het Friese Nij Beets die verdacht wordt van het ombrengen van haar vier baby's, zou met haar werkgever over haar zwangerschappen hebben gepraat. De tandartsassistente zou hebben gezegd dat ze draagmoeder was.

Haar baas zou hier positief op hebben gereageerd, en vroeg in eerste instantie verder niet naar details. Dat meldt de NOS.

De tandarts vroeg in 2006 voor de eerste keer naar de zwangerschap van de vrouw, die toen ontkende. Toen ze in 2009 nogmaals zwanger was, vertelde ze hem in vertrouwen dat ze draagmoeder was en haar kind na de bevalling af zou staan.

Na haar bevalling verscheen ze een kleine maand niet op haar werk. Toen ze weer begon, sprak ze niet veel over de bevalling.

Adoptie

Zo'n vijf weken geleden klopten rechercheurs aan bij de tandarts en vroegen hem naar de adoptie. De man kreeg argwaan en voelde de vrouw aan de tand over haar zwangerschappen. Vervolgens uitte hij zijn twijfels bij de recherche, die haar woensdag oppakte.

De vier babylijkjes werden gevonden in koffers die de vrouw op zolder bewaarde. De zaak kwam aan het rollen nadat naasten van de vrouw in maart aangifte deden van mogelijk illegale adoptie.

Moord of doodslag

De vrouw, die nog bij haar ouders woont, wordt moord of doodslag ten laste gelegd. De ouders van de vrouw zouden niet op de hoogte van haar zwangerschappen zijn geweest.

Ze worden niet als verdachten beschouwd en zijn ondergebracht op een ander adres. Zaterdag wordt om 14.00 uur een bijeenkomst gehouden in het dorpshuis voor bewoners van de gemeente Opsterland, waar Nij Beets deel van uitmaakt.