LEEUWARDEN - Een 25-jarige vrouw uit het Friese dorp Nij Beets (gemeente Opsterland) wordt verdacht van moord of doodslag op ten minste vier door haarzelf gebaarde baby's.

De vrouw is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat ze in elk geval nog veertien dagen blijft vastzitten. De baby's zouden ter wereld zijn gekomen tussen 2002 en 2010.

De politie startte het onderzoek naar de 25-jarige vrouw uit Nij Beets na een tip uit haar naaste omgeving.

Na deze tip is de verdachte uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau. Hier verklaarde zij dat zij haar kinderen ter adoptie had weggegeven.

Koffers

De vrouw kon hiervan echter geen documenten overleggen. Later verklaarde zij dat de kinderen na de bevalling om het leven zouden zijn gekomen. Zij had de lichamen afzonderlijk verstopt in vier koffers op zolder.

Deze trof de politie donderdagavond aan tijdens onderzoek in het huis, waar de vrouw en haar ouders wonen.

De koffers zijn direct voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat in allevier de koffers één stoffelijk overschot van een baby zat.

Op de lichaampjes wordt verder onderzoek gedaan. Het is nog niet duidelijk hoe de baby's om het leven zijn gekomen.

Betrokken

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er andere mensen betrokken waren bij de dood van de baby's uit Nij Beets. Ook is nog onduidelijk wie de vrouw minimaal viermaal zwanger heeft gemaakt.

De ouders van de verdachte zeggen dat ze niet ze op de hoogte waren van de zwangerschappen van hun dochter. De vrouw woonde nog bij haar ouders in huis.

De ouders gelden voor de politie niet als verdachten in deze zaak. Zij zijn elders ondergebracht. Het gezin was niet bekend bij de hulpverlening of bij het gemeentelijke sociaal team.

Geschokt

In het dorp Nij Beets is zeer geschokt gereageerd op het nieuws van de babymoorden. De gemeente heeft zaterdagmiddag een bijeenkomst belegd voor dorpsbewoners.

Op kinderdoodslag staat in Nederland een maximumstraf van 6 jaar, op kindermoord maximaal 9 jaar.

Frankrijk

Vorige maand bleek dat een 45-jarige voedingsassistente uit Noord-Frankijk acht van haar baby's had vermoord vlak na de geboorte.

Deze zaak kwam aan het licht toen in de tuin van een vorig huis van de vrouw en haar man babybotjes werden gevonden. Dat gebeurde toen de nieuwe bewoners een vijver wilden aanleggen.

Babymoorden Friesland