DEN HAAG - Twee Nederlandse mannen hebben verklaard dat ze in juli 2005 tijdens een proefvaart met een zeiljacht een 36-jarige Braziliaanse matroos overboord hebben geduwd en op open zee hebben achtergelaten.

Het lichaam van de Braziliaan is nooit teruggevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag laten weten.

De twee moeten op 13 augustus voorkomen voor de rechtbank in Den Haag op verdenking van moord.

Het gaat om een 49-jarige man zonder vaste woonplaats en een 29-jarige man uit Zoetermeer. Ze zijn beiden in mei aangehouden.

Onderzoek

De Braziliaanse autoriteiten begonnen in juli 2005 een onderzoek naar de vermissing van de matroos.

Hij was voor het laatst gezien in het gezelschap van de twee Nederlanders die zich voordeden als potentiële kopers van een zeiljacht waarmee ze met de man een proefvaart maakten. Het jacht en de matroos keerden niet terug.

De Braziliaanse autoriteiten hebben justitie in Nederland in juli 2009 gevraagd het onderzoek over te nemen. Uit onderzoek bleek dat de Nederlanders inmiddels naar hun vaderland waren teruggekeerd.

Overboord

Na het vertalen en bestuderen van de stukken en het verhoor van getuigen in Brazilië werden de twee gearresteerd. Ze hebben verklaard dat ze de man enkele kilometers uit de kust overboord hebben geduwd.

De matroos wist zich nog aan de reling vast te klampen maar moest uiteindelijk loslaten. De Nederlanders lieten hem vervolgens in open zee achter en verdwenen met het jacht.

Het tweetal zal in Nederland worden berecht, aldus een woordvoerster van justitie.