DEN HAAG - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de ontsnapte Danny T. in een woning in Den Haag opgepakt. Dat heeft de politie gemeld.

De politie had een serieuze melding gekregen dat T. in een woning in Den Haag verbleef en viel deze omstreeks kwart voor twee binnen, waarbij hij werd opgepakt.

T. is in 2007 veroordeeld voor de moord op de 25-jarige Pascal Triep, de zogenoemde 'Scheveningse dakmoord'. Hij zit zijn straf uit in justitiële jeugdinrichting De Sprengen in Zutphen.

Woensdag wist hij zich te onttrekken aan zijn begeleider en nam hij de benen. Het was de tweede keer in een half jaar dat T. de benen nam tijdens een begeleid verlof.

Jeugddetentie

In 2007 werd de toen 16-jarige T. tot een jaar jeugddetentie veroordeeld en werd hem een zogenoemde PIJ-maatregel opgelegd voor de moord op Triep. Hij stak zijn slachtoffer dood.

Bekijk de video

De afloop van de steekpartij op het dak van een schuurtje in Scheveningen werd gefilmd. Het spraakmakende filmpje stond destijds op de websites van AD en GeenStijl.

Verlofregeling

Een PIJ-maatregel is een soort jeugd-tbs. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. De verlofregeling voor jeugdigen is anders bij tbs'ers.

Ze mogen vaker op verlof zodat ze goed worden voorbereid op terugkeer naar de maatschappij, meestal na zes jaar. Wel worden risicoanalyses en een verlofplan gemaakt.

Belachelijk

Marcella de Jager, de moeder van Pascal Triep, laat vrijdag in het AD weten dat ze het belachelijk vindt dat de moordenaar van haar zoon weer op verlof mocht.

''Hij maakt uitstapjes zonder dat ik door justitie word geïnformeerd. Ik zou hem dus zo kunnen tegenkomen.''

De advocaat van Danny T. stelt dat zijn cliënt uit frustratie de benen heeft genomen. ''Hij wacht inmiddels bijna twee jaar op zijn tbs-behandeling. Hij ervaart die tijd als extra gevangenisstraf.''