DEN HAAG - Danny T., die vast zit voor de moord op de 25-jarige Pascal Triep, is voor de tweede keer in een half jaar ontsnapt tijdens een begeleid verlof.

Het misdrijf waarvoor T. is veroordeeld staat bekend als de 'Scheveningse dakmoord'.

De dader zat zijn straf uit in justitiële jeugdinrichting De Sprengen in Zutphen. Woensdag wist hij zich te onttrekken aan zijn begeleider en nam de benen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigde donderdag een bericht hierover op de weblog GeenStijl.

Danny T. ging er in februari al een keer vandoor, ook tijdens een begeleid verlof. Hij werd kort daarna weer opgepakt in een woning in Voorburg.

Gefilmd

In 2007 werd de toen 16-jarige T. tot twee jaar jeugddetentie veroordeeld en werd hem een zogenoemde PIJ-maatregel opgelegd voor de moord op Triep. Hij stak zijn slachtoffer dood.

De afloop van de steekpartij op het dak van een schuurtje in Scheveningen werd gefilmd. Het spraakmakende filmpje stond destijds op de websites van AD en GeenStijl.

Vaker verlof

Een PIJ-maatregel is een soort jeugd-tbs. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. De woordvoerder van justitie benadrukte dat verlofregeling voor de jeugdigen anders is dan bij tbs'ers.

Ze mogen vaker op verlof zodat ze goed worden voorbereid op terugkeer naar de maatschappij. Wel worden risicoanalyses en een verlofplan gemaakt.

De maatregel duurt maximaal zes jaar. Zodra het proces van resocialisatie is voltooid, kan een cliënt eerder vrijkomen.

Vader

Justitieel Pedagogisch Centrum de Sprengen is inmiddels gefuseerd met Jongerenhuis Harreveld onder de naam Avenir.

De vader van T. meldde de ontsnapping van zijn zoon op zijn site op het sociale netwerk Hyves, aldus GeenStijl.