ASSEN - Een man en vrouw zijn zondagavond ontsnapt uit de Forensische Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

De ontsnapte man is veroordeeld voor een geweldsdelict. Hij zat in de laatste periode van zijn TBS met voorwaarden, en mocht de instelling niet zonder toestemming verlaten.

De vrouw wordt verdacht van een geweldsdelict waarvoor zij in het najaar voor de rechter moet verschijnen. Zij moest in de kliniek verblijven ter observatie.

De KLPD is een zoektocht naar het tweetal begonnen.

Aanhouding

Als de man gepakt wordt, hangt hem deze keer TBS met dwangverpleging boven het hoofd. De vrouw zal bij aanhouding in voorlopige hechtenis genomen worden.

Het OM wil niets zeggen over de omstandigheden van de ontsnapping of over een relatie tussen de twee. ''De man was al redelijk ver in de behandeling", zegt een woordvoerster van het OM.

Burgemeester

Burgemeester Sicko Heldoorn van de gemeente Assen is pas donderdagmiddag, vier dagen na de dubbele ontsnapping, hiervan op de hoogte gesteld. Dat heeft hij donderdag gemeld. De burgemeester noemt dit ''niet plezierig''.

Heldoorn stelt met de betreffende partijen om de tafel te gaan om te achterhalen of het protocol voor dit soort situaties goed is nageleefd. Hij kan nog niet zeggen of er fouten zijn gemaakt of dat sprake is geweest van een misverstand.