DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag het gebiedsverbod dat burgemeester Rob van Gijzel aan de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. heeft opgelegd opnieuw afgekeurd.

Het verbod voor onbepaalde duur en voor de hele gemeente Eindhoven is volgens de rechter een buitenproportionele inbreuk op de bewegingsvrijheid van de veroordeelde.

Sytze van der V. (62) is veroordeeld voor ontucht met jongens uit de Eindhovense wijk Woensel. Vanwege nog lopende beroepsprocedures hoeft hij zich nog niet te houden aan reclasseringstoezicht en daarom koos Van Gijzel voor de gebiedsontzegging.

Onrust

Anders dan de kortgedingrechter in eerste instantie oordeelde, was burgemeester Van Gijzel wél bevoegd een gebiedsverbod op te leggen. De vrees voor grote onrust en voor de veiligheid van de pedoseksueel zelf was gegrond, aldus de uitspraak.

Maar tussen de beperking van grondrechten van de pedoseksueel en de dreigende verstoring van de openbare orde moet een redelijke verhouding bestaan, overweegt de rechtbank.

Uitgangspunt is dat een gebiedsverbod niet langer mag duren dan strikt noodzakelijk en het gebied zo veel mogelijk moet worden beperkt. Aan deze voorwaarden heeft de burgemeester niet voldaan.

In de praktijk verandert er niets omdat het gebiedsverbod voor Sytze van der V. al was opgeschort.

Vonnis

Eindhoven bestudeert het vonnis dat volgens de gemeente voor het eerst duidelijk maakt dat een gebiedsverbod mogelijk is als de duur en omvang beperkt zijn. Er is nog beroep mogelijk bij de Raad van State.

Advocaat André van Knippenbergh denkt dat een terugkeer van Sytze van der V. in Eindhoven lastig is.

Volgens hem heeft de gemeente de huidige impasse veroorzaakt en moet de gemeente daarom voor een oplossing zorgen. Een woordvoerder liet desgevraagd weten dat niet alleen Eindhoven, maar ook Van der V. zelf verantwoordelijk is.