AMSTERDAM - Verdachte Nevzat K. ontkent bij hoog en bij laag iets met de moord op de Amsterdamse crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas te maken te hebben.

''Ik ben onschuldig vast komen te zitten. De officier van justitie trekt zelf een conclusie die heel erg fout is'', zei hij donderdag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Amsterdam.

''De officier probeert mij steeds schuldig te laten lijken, maar ik maak al een jaar duidelijk dat ik onschuldig ben en dat ik het niet heb gedaan. Maar niemand luistert naar mij'', vervolgde de 42-jarige K..

Hij wordt verdacht van de moord op de 32-jarige crèchehoudster. Ze werd op 10 augustus vorig jaar voor de deur van haar crèche Moeders Schoot in de Amsterdamse wijk Geuzenveld met zeker twintig messteken gedood.

Onschuld

De verdachte probeerde donderdag zijn onschuld te bewijzen. Zo zei hij: ''Uit de rapporten van het forensisch instituut blijkt ook duidelijk dat ik er niks mee te maken heb.''

Om zijn pleidooi te onderstrepen, voegde hij eraan toe niet gevlucht te zijn: ''Ik ben zelf teruggekomen uit Duitsland en ik heb mezelf aangegeven.''

Hij twijfelde openlijk aan de capaciteiten van de officier van justitie. ''De officier heeft mij als verdachte aangemerkt en de media op mij afgestuurd. Een betere officier had deze zaak al lang opgelost.''

Inhoudelijke behandeling

De rechter begreep dat de verdachte stoom wilde afblazen, maar vertelde hem dat hij zijn kruit droog moet houden tot de inhoudelijke behandeling van de moordzaak op maandag 8 en dinsdag 9 november. Daarop verliet de verdachte luidruchtig de zaal.

Justitie heeft inmiddels alle onderzoeken afgerond. Ook is een visuele reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen. De film wordt deels tijdens de rechtszaak in november gebruikt.

Aan de rechtszaak in november gaat nog een pro-formazitting vooraf, die staat gepland op 14 oktober.

Dat is wettelijk verplicht, nu de rechtbank wegens beperkte zittingscapaciteit niet eerder aan de inhoudelijke behandeling van de moordzaak toekomt.