ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de rechtbank in Rotterdam de Amerikaanse straf van Wesam al D. omzet in een gevangenisstraf van zestien jaar.

Die straf moet hij dan in Nederland uitzitten, met aftrek van zijn voorarrest van ruim vijf jaar.

Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van de zaak tegen de in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeelde Irakese Nederlander.

De federale rechtbank in Washington veroordeelde Al D. voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Irakese plaats Fallujah en voor de mishandeling van een Amerikaanse cipier.

Terroristische verdenking

Nederland had hem voor de terroristische verdenking in januari 2007 uitgeleverd aan de VS.

De terugkeer van Al D. na zijn Amerikaanse veroordeling, ruim drie jaar later, was één van de voorwaarden van Nederland om toe te staan dat hij in Amerika werd berecht.

Straf uitzitten

De rechtbank in Rotterdam moet nu het Amerikaanse vonnis omzetten in een straf naar Nederlandse maatstaven. Dat restant mag Al D. in Nederland uitzitten.

''Een belachelijke eis van het OM'', stelt de advocaat van Al D., Victor Koppe. Dit komt niet overeen met de Nederlandse maatstaven voor de strafbare feiten waarvoor hij in de VS is veroordeeld.

Amerikaanse veroordeling

Eigenlijk moet de rechtbank de Amerikaanse veroordeling helemaal niet accepteren, ongedaan maken en zijn cliënt direct vrijlaten, vindt Koppe. Al D. heeft in zijn ogen tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten namelijk blootgestaan aan foltering.

Ook als de rechters niet in die redenering meegaan, moet Al D. op vrije voeten komen, benadrukte Koppe.

Slechte behandeling

Door de slechte behandeling moet zijn cliënt in ieder geval minimaal een halvering van zijn straf krijgen en in dat geval zou hij zijn veroordeling naar Nederlandse maatstaven al hebben uitgezeten in voorarrest.

Want de maximale straf in Nederland bedraagt elf jaar cel waarvan hij maar tweederde hoeft uit te zitten, rekende de raadsman voor. ''Al D. zit al vijf jaar en drie maanden vast, dus dat betekent dat hij direct moet worden vrijgelaten.''

Hoge ambtenaar

De rechters gaven aan eerst nog een tot voor kort hoge ambtenaar van de Nederlandse ambassade in Washington te willen ondervragen.

Volgens Koppe heeft die ambtenaar hem verteld dat Al D. in de gevangenis in de Amerikaanse hoofdstad onder onmenselijke omstandigheden heeft vastgezeten. De rechtbank wil de ambtenaar hier zelf over horen. De zaak binnen twee weken voortgezet.