ROTTERDAM - Voor het eerst is in Nederland de kiezelsprinkhaan aangetroffen. Dat heeft conservator Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, die unieke biologische vondsten in de regio Rijnmond registreert, dinsdag gemeld.

Op een rangeerterrein langs de Laan op Zuid zijn de afgelopen week tientallen exemplaren gesignaleerd.

Het lichtbruin gekleurde insect van amper 2 centimeter groot leeft in groten getale in Zuid-Europa. ''Noordelijke dan de Vogezen worden ze zelden aangetroffen'', stelt Moeliker.

Bioloog

De habitat van het diertje bestaat uit zanderige, relatief onbegroeide en warme plaatsen. Door de kleur daarvan valt de sprinkhaan vaak weg tegen de achtergrond.

De Rotterdamse bioloog vermoedt dat de sprinkhanen mee zijn gereisd met een trein. Omdat veel voertuigen uit den vreemde Rotterdam aandoen, worden in de stad wel vaker exotische en unieke dieren gesignaleerd.

Unieke diertjes

De unieke diertjes kunnen overigens niet lang in Rotterdam blijven, want het terrein waar ze zijn gevonden gaat binnenkort op de schop.

''Het is een onbeschermde diersoort, dus daar lijkt weinig aan te doen'', vreest Moeliker. ''Ze moeten snel op zoek naar een nieuwe lift of een nieuwe onbegroeide zandgrond.''

Kiezelsprinkhaan