BROUWERSHAVEN - Zeilmeisje Laura Dekker is van plan op zeer korte termijn uit Portugal te vertrekken, als blijkt dat haar boot Guppy geheel zeevaardig is. Zij zet dan koers naar de Canarische eilanden.

Daar wacht Dekker, afhankelijk van de weersverwachting, mogelijk het einde van het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan af.

Dit kan tot december duren. Dat heeft haar advocaat Peter de Lange dinsdag gemeld.

De 14-jarige Laura Dekker vertrekt woensdagmorgen om negen uur vanuit Zeeland voor haar solozeiltocht rond de wereld.

Testen

Eerst zeilt ze nog samen met haar vader naar Portugal. Ze willen dan de laatste dingen op haar boot Guppy testen en verbeteren.

Afgelopen week hief de kinderrechter in Middelburg de ondertoezichtstelling van Laura door Jeugdzorg op. De ouders van Laura kregen weer gezag over haar. Daarmee viel de laatste belemmering weg om met de zeiltocht te beginnen.

Record

Als haar poging lukt, is ze de jongste zeilster ooit die onafgebroken de wereld rond zeilde. Het record staat nu op naam van de Australische Jessica Watson.

Film- en televisieproducent Eyeworks heeft met het meisje afgesproken de beelden van haar wereldreis exclusief te mogen gebruiken. Het is nog niet duidelijk wat het productiebedrijf er exact mee gaat doen.