TER APEL- Een uitgeprocedeerd asielzoekersgezin met een kind van vijf jaar is toch toegelaten tot het asielzoekerscentrum in Ter Apel na bemiddeling van een wethouder uit de gemeente Vlagtwedde.

Het betrof een gezin dat zich vrijdagmiddag zelf meldde in het asielzoekerscentrum, maar niet werd opgenomen omdat het is uitgeprocedeerd in Nederland.

Dat heeft de gemeente Vlagtwedde dinsdag gemeld.

Het gezin had een nieuwe asielaanvraag ingediend, maar kon in afwachting van een uitspraak daarover niet terecht in Ter Apel.

Noodoplossing

Volgens wethouder Herman Kuipers van Vlagtwedde is er als noodoplossing alsnog voor gekozen het gezin toch tijdelijk onder te brengen, tot er over de nieuwste asielaanvraag is beslist.

Volgens de wethouder heeft het asielzoekerscentrum correct gehandeld door het gezin in eerste in instantie te weigeren.

Demonstratief

''Het gezin heeft al heel vaak asiel aangevraagd. We wilden voorkomen dat ze de publiciteit zouden zoeken en demonstratief het hele weekend op de stoep zouden gaan zitten en daarom hebben we het COA gevraagd of ze nog wat konden doen. Gelukkig kunnen ze nu nog een paar dagen in het opvangcentrum in Ter Apel terecht.''

De wethouder is het niet eens met de stichting Inlia in Groningen, een organisatie die asielzoekers helpt. Volgens deze stichting was het asielzoekersgezin door het centrum op straat gezet.

Volgens woordvoerder John van Tilborg van Inlia was dat niet wettig, omdat het gerechtshof in Den Haag vorige week oordeelde dat de Nederlandse staat geen kinderen op straat mag zetten. Volgens de wethouder was in dit geval geen sprake van ''op straat zetten''.