ASSEN - Henk F., die wordt verdacht van het verkrachten en doden van Andrea Luten uit Ruinen in mei 1993, wordt half augustus ter observatie overgebracht naar het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht.

Dat bleek dinsdag tijdens de pro-formazitting voor de rechtbank in Assen.De 41-jarige F. uit Hoogeveen, die in voorarrest zit in Vught, was er zelf niet.

De observatie in het PBC duurt een aantal weken. Naar verwachting wordt de zaak in november of december inhoudelijk behandeld.

Advocaat Evert van der Meer wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak. ''Mijn cliënt wacht het rustig af.''

Ontdekking

F. kwam Andrea op 10 mei 1993 tegen bij de bossen bij Gijsselte, waar hij haar dwong mee het bos in te gaan. Hij heeft verklaard dat hij Andrea heeft verkracht en daarna gewurgd om ontdekking te voorkomen. Op 11 mei vond de vader van Andrea Luten het lichaam van zijn 15-jarige dochter. De ouders van het meisje, die tegenwoordig in Hongarije wonen, komen alleen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak naar Nederland.

Henk F. hield zeventien jaar zijn mond over de feiten. Hij kwam afgelopen voorjaar als verdachte in beeld toen hij, na een veroordeling voor huiselijk geweld, DNA moest afstaan. Op 3 mei hield de politie hem aan en drie dagen later legde hij een bekentenis af.