ASSEN - De rechtbank in Assen houdt dinsdag de eerste, niet-inhoudelijke zitting in de zaak Andrea Luten, het meisje uit de Drentse plaats Ruinen, dat in mei 1993 werd gedood. Verdachte is de 41-jarige Henk F. uit Hoogeveen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ervan dat hij het 15-jarige meisje heeft gedood nadat hij haar had verkracht om te verbergen wat hij had gedaan.

De verdachte werd begin dit jaar aangehouden, toen zijn DNA overeen bleek te komen met een spoor uit de zaak Andrea Luten.

F. moest DNA afstaan omdat hij huiselijk geweld zou hebben gepleegd. Tegenwoordig moeten verdachten en veroordeelden van bepaalde misdrijven DNA afstaan, dat in een landelijke databank wordt opgeslagen.

Verkracht

F. heeft bekend dat hij Andrea in een bos heeft meegenomen en daar verkracht. Volgens het OM komt dat neer op vrijheidsberoving, verkrachting en doodslag. Omdat de doodslag zou zijn gepleegd om een ander misdrijf te verdoezelen, staat er levenslang op. De verdachte moet nog naar het Pieter Baan Centrum.

Wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt, is nog niet bekend.