HARDERWIJK - Orka Morgan in Dolfinarium Harderwijk reageert niet op de bezoekers, die sinds vrijdag naar haar kunnen kijken.

Als ze van slag was geraakt, was het meteen weer afgelopen met het bezoek. Dat heeft een woordvoerder van het dolfinarium maandag laten weten.

Morgan is meestal tussen 10.00 en 12.30 uur te aanschouwen, al kan de bezoektijd wel eens wisselen omdat het dier bijvoorbeeld een onderzoek moet ondergaan.

Het publiek loopt via een vaste route langs het bassin van het zwart-witte zeezoogdier dat op 23 juni uit de Waddenzee werd gehaald, waar het mager en ernstig verzwakt rond zwom.

Vergunning

Het dolfinarium heeft het besluit om bezoekers bij de jonge vrouwelijke orka toe te laten, genomen in overleg met het ministerie van LNV.

De vergunning voor het opvangen van gestrande zeezoogdieren komt van het departement, waardoor het dolfinarium daar om toestemming moest vragen.

Omdat Morgan niet de hele dag bezoek krijgt, kunnen haar verzorgers goed in de gaten houden hoe zij reageert. Tot nu toe is er nog geen verschil in haar gedrag voor, tijdens en na het bezoek. ,,Ze blijft lekker haar eigen ding doen'', aldus de woordvoerder.

Haring

Morgan weegt inmiddels 500 kilo, een week nadat ze uit zee was gehaald was dat 432 kilo. Ze eet per dag 50 pond aan haring, makreel en inktvis. Soms moet ze flink werken voor haar maaltje.

Dan krijgt ze haar vis in een boei en moet ze het voedsel uit de boei zien te halen. Doel daarvan is haar scherp te houden. Dat lukt goed en het dier is alert.

Medisch onderzoek

Woensdag krijgt de orka weer een medisch onderzoek. Gemiddeld gebeurt dat eens per week. De medewerkers wegen haar en nemen bloed af. Haar bloedwaarden schommelen nog steeds, maar ze lijkt niets ernstigs onder de leden te hebben.

Het is echter nog steeds niet duidelijk hoe de orka zo kon verzwakken. Door telkens iets anders te onderzoeken, kunnen de medewerkers aandoeningen uitsluiten om hopelijk uiteindelijk te weten te komen wat Morgan mankeert.

Uitzetten

Morgan moet nog zeker 150 kilo aankomen voordat ze mogelijk uitgezet kan worden in zee. Het is de vraag of het gebeurt. Nederlandse en internationale deskundigen zullen zich buigen over de vraag of ze terug kan.

Het dier moet aansluiting vinden bij een groep en daarin opgenomen worden, anders heeft ze geen kans om te overleven.