DEN HAAG - Nederland heeft zondagmorgen met een ceremonie op Kamp Holland na vier jaar het commando in Uruzgan overgedragen aan de Combined Task Force van de VS en Australië.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Onder meer een 'hoogambtelijke' delegatie uit Nederland woonde de plechtigheid bij.

De Afghaanse generaal Hamid kreeg namens minister Eimert van Middelkoop van Defensie bij de plechtigheid het 'ereteken van verdienste' uitgereikt.

In die vier jaar kwamen 24 Nederlandse militairen om het leven en raakten er circa 140 gewond. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de veiligheidssituatie de afgelopen vier jaar 'aanzienlijk verbeterd'.

Agenten

''Er zijn nu 1.600 agenten werkzaam in Uruzgan, terwijl in 2006 nog nauwelijks sprake was van professionele politie. Een groeiend aantal maatschappelijke organisaties heeft zich in de provincie kunnen vestigen. Bijna iedereen in Uruzgan heeft toegang tot gezondheidszorg gekregen."

"Het aantal scholen is sinds 2006 verdubbeld. Ongeveer 53.000 kinderen, onder wie bijna 7.600 meisjes, gaan naar school. De verbetering van de infrastructuur heeft Uruzgan een enorme impuls gegeven.''

Commando Uruzgan overgedragen