AMSTERDAM - De 17e eeuwse Amsterdamse grachtengordel is in de nacht van zaterdag op zondag door Unesco benoemd tot werelderfgoed. Dat maakte een woordvoerster van de VN-commissie voor werelderfgoed bekend.

Het kersverse werelderfgoed is volgens de VN-commissie een culturele locatie die vanuit internationaal perspectief van uitzonderlijke waarde is.

De gemeente Amsterdam reageerde verheugd. ''We zijn hier erg blij mee. Dit is een erkenning van de culturele en historische waarde van de grachtengordel'', liet een woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder Carolien Gehrels (Monumenten) weten.

''De benoeming is een compliment voor de manier waarop de gemeente Amsterdam in het verleden en vandaag de dag de grachtengordel heeft weten te behouden. De gordel is een symbool voor Amsterdam.''

Gouden Eeuw

De grachtengordel werd in de 17e eeuw gebouwd omdat Amsterdam uit zijn voegen barstte. Amsterdam was in de Gouden Eeuw een welvarende stad en een wereldcentrum.

Daarom investeerde het stadsbestuur met de aanleg van de grachtengordel in zowel woonruimte als aanzien. Voor de nodige allure werd de bouw van de grachtengordel aangepakt als een architectonisch kunstwerk.

Erfenis

Het Rijk droeg de grachtengordel begin 2009 voor bij Unesco in de hoop een plekje op de prestigieuze lijst te bemachtigen. Op de lijst staan de mooiste plekjes ter wereld die volgens Unesco gelden als ''een erfenis waar we nu mee leven, en die we aan de toekomstige generaties door willen geven''.

De grachtengordel is het negende werelderfgoed in Nederland. Eerder al werden onder meer de Waddenzee, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de molens van Kinderdijk en het voormalige eiland Schokland op de lijst gezet.

Grachtengordel werelderfgoed