DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft huisarts J.M. Bonnet in Veghel opgedragen met onmiddellijke ingang zijn werkzaamheden te staken, onder meer wegens onhygiënische toestanden in zijn praktijk.

Dat heeft de inspectie vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de IGZ voldeed onder meer de wijze waarop de huisarts zijn instrumenten reinigde, niet aan de normen. Ook werd de praktijk zelf niet vaak genoeg schoongemaakt en ontbrak het aan goede voorzieningen om bijvoorbeeld de handen te wassen.

Inspecteurs troffen in de tas die de arts gebruikte om visites af te leggen, medicijnen aan die al meerdere jaren over de datum waren.

Ook de bereikbaarheid van de praktijk voor spoedgevallen is volgens de inspectie onder de maat. De arts mag pas weer aan de slag als de IGZ heeft vastgesteld dat de situatie voldoende is verbeterd.

De IGZ hield Bonnet al langer in de gaten, nadat de huisartsenpost 's-Hertogenbosch-Oss-Veghel hem wegens onprofessioneel gedrag op non-actief had gesteld. Deze week bleek tijdens een onaangekondigd bezoek dat de wijze waarop de man zijn beroep uitoefende, ''ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid'' opleverde.