AMSTERDAM - De minderjarige jongens die homo's afpersten in de omgeving van Bergen op Zoom, hebben waarschijnlijk tientallen slachtoffers gemaakt.

Eerder meldden zich vijf slachtoffers bij de politie, maar volgens de lokale tak van homobelangenorganisatie COC durven veel slachtoffers niet naar de politie te stappen.

Volgens voorzitter Peter Verhaegh van COC Bergen op Zoom zochten de slachtoffers via internet contact met de verdachten, die zich als jonger dan zestien voordeden. Aangezien dat strafbaar is, zijn veel slachtoffers huiverig om aangifte te doen, vertelt hij vrijdag.

Anonieme meldingen tonen volgens Verhaegh echter aan dat de Marokkaanse daders slachtoffers hebben gemaakt uit het hele land en België. Het zou gaan om tientallen gedupeerden.

Chatsites

De mannen zouden via chatsites contact leggen met een van de zeker drie 16-jarige verdachten, van wie er twee inmiddels vastzitten.

In de omgeving van Bergen op Zoom werden ze vervolgens geconfronteerd met uitdraaien van chatgesprekken met de minderjarige slachtoffers met de dreiging dat die bij de politie zouden belanden.

De slachtoffers moesten vervolgens pinnen en moesten in sommige gevallen ook horloges en telefoons afgeven. In enkele gevallen raakten ze tot 750 euro kwijt.