AMSTERDAM - De meeste bewoners van het ontruimde flatgebouw in de Viermasterstraat in Amsterdam-Noord zijn weer thuis.

Bussen haalden donderdagavond een groot aantal bewoners op die de afgelopen dagen in een hotel sliepen en brachten hen naar huis. Dat liet verantwoordelijk stadsdeelwethouder Willem Paquay van het stadsdeel Amsterdam-Noord weten.

De bewoners van vier ontruimde woningen mochten woensdagavond hun huis al weer in. De anderen moesten nog even wachten. Op hun balkons lag nog asbest dat verwijderd moest worden.

Overigens heeft een aantal families die donderdagavond weer mochten terugkeren dat nog niet gedaan. Deze gezinnen verblijven bij familie of vrienden en gaan later op eigen houtje naar huis.

Gezin

Er is nu nog maar één gezin dat nog niet naar huis mag. Bij deze familie was er ook sprake een verhoogde asbestconcentratie in de woning. Die wordt nu eerst schoongemaakt.

Door een ontploffing in een woning in een tegenovergelegen flatgebouw kwamen zondag brokstukken met asbest in de omgeving terecht.

De gemeente besloot maandagavond tot de ontruiming van 32 woningen om metingen uit te voeren. Die wezen uit dat het vrijgekomen asbest geen risico voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.

Gasexplosie Amsterdam-Noord