DEN HAAG - Een 52-jarige Alkmaarder moet van het Openbaar Ministerie (OM) vijf maanden de gevangenis in omdat hij meer dan drie jaar lang video-opnamen heeft gemaakt van vrouwen die in zijn pizzeria in Leiden naar de wc gingen.

Behalve de vijf maanden cel heeft de aanklager donderdag ook vijf maanden voorwaardelijke celstraf geëist, zo maakte een woordvoerster van het OM in Den Haag bekend.

Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen de pizzeriahouder heeft gefilmd, maar het OM denkt dat het er veel zijn, aangezien hij een verborgen camera in werking had van 1 juni 2005 tot 18 oktober 2008.

De dames zijn niet herkenbaar in beeld geweest en de opnames hadden geen tijdsaanduiding, aldus het OM.

Plafondlamp

De camera werd ontdekt door een gast van het restaurant, die de camera in de plafondlamp zag zitten. Samen met twee vriendinnen maakte ze er foto's van en stapte naar de politie.

Op de etage boven het toilet vond de politie 96 videobanden met opnames. De officier van justitie deed de verklaring van de Alkmaarder dat hij de opnames maakte om zijn personeel te controleren op diefstal en drugsgebruik, af als ongeloofwaardig.

De aanklager benadrukte dat de man drie jaar lang inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de vrouwen en dat hij de banden bewaarde en bekeek. Mede omdat de man vindt dat hij niks fout heeft gedaan, vindt het OM een werkstraf niet genoeg.