DEN HAAG - Asielen zitten in de zomer bijna altijd voller dan in de rest van het jaar, maar dit jaar is het grote aantal jonge poesjes dat er terechtkomt, het grote probleem. ''Groter dan normaal zelfs'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming donderdag.

De doorstroom bij asielen is in de zomermaanden meestal bijzonder laag, mede doordat veel mensen de aanschaf van een huisdier uitstellen tot na hun vakantie. Hierdoor zitten de dieren gemiddeld één tot twee maanden langer in het asiel, zo blijkt uit een steekproef van de Dierenbescherming.

Het aantal kittens is dit jaar veel groter dan anders, aldus de zegsman. Hoeveel groter kon hij niet zeggen. Wel is duidelijk dat het voor sommige asielen lastig is alle dieren te herbergen. ''In Klarenbeek is een asiel waar zelfs een extra portokabin is neergezet, om katten in te huisvesten.''

Nestje

Het grotere aantal katten en kittens in het asiel wordt volgens de zegsman mede veroorzaakt door het feit dat mensen die een dier kwijt willen of die een nestje jonge katjes hebben ''hun weg naar het asiel beter weten te vinden''.

Zwerfkatten

Ook acties van de Dierenbescherming zelf, waarbij zwerfkatten worden gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst, zorgen voor meer bevolking in de asiels. ''Daarbij zitten ook vaak zwangere katten waarvan de kittens dan in het asiel achterblijven.''