SCHIPHOL - De vakantiedrukte op Schiphol leidt tot meer werk bij de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven. Tientallen extra medewerkers moeten er in de zomer voor zorgen dat het veilig blijft en dat de grenscontroles soepel verlopen.

Ook de explosievenspeurhonden van de marechaussee moeten in de zomer twee keer zo vaak aan de bak dan normaal, gemiddeld vijf tot tien keer per dag.

Veelal betreft het onbeheerde bagage. Daarnaast komt het nogal eens voor dat een 'grapjas' een valse bommelding doet. Dat levert de begeleiders van de honden veel onnodig werk op en de daders een fikse boete.

Paspoortcontroles

Bij de paspoortcontroles staan deze weken geregeld flinke rijen. Op de luchthaven komen in de vakantieperiode honderdduizenden reizigers voorbij. Ondanks de enorme toestroom moeten de grensbewakers scherp blijven.

Ze bestoken mensen met vragen over onder meer de reisduur en het doel van hun bestemming en checken de paspoorten op echtheid. Als ze het niet vertrouwen volgt een zogeheten tweedelijnscontrole.

Zo moet een jonge Mexicaanse vrouw tekst en uitleg geven over haar reis naar Italië. ,,Ze weet niks over het land en zegt dat ze een vriendin wil bezoeken'', vertelt een medewerker van de marechaussee. ,,Maar als ik haar vraag hoe die vriendin heet en hoe ze eruit ziet, kan ze geen antwoord geven.''

Alertheid

De marechaussee analyseert de aankomende vluchten en de bijbehorende risico's, vertelt Egon Hoppe, brigadecommandant grensbewaking. Mocht hogere alertheid nodig zijn, bijvoorbeeld bij een vlucht uit Afrika waar traditioneel veel paspoortfraude plaatsvindt, dan zet hij daar meer mensen op in.

Jaarlijks weigert de marechaussee 2700 personen op negentien miljoen controles, voornamelijk economische vluchtelingen. De grenspost is volgens Hoppe de lastigste positie op de luchthaven. ,,Hier kan je mensen de toegang tot het land weigeren.'' Hij hecht er groot belang aan dat de controle op een goede manier plaatsvindt. Zijn streven is dan ook dat Nederland de beste grensbewaker van Europa wordt.

,We moeten de wet vlekkeloos toepassen, evenals de Europese regelgeving.'' Ook bejegening is volgens Hoppe belangrijk. ,,Grensbewakers moeten goed hun talen spreken en vriendelijk omgaan met mensen. Reizigers zijn geen criminelen.'' Daarnaast streeft hij naar innovatie. Op dat laatste vlak valt volgens de brigadecommandant nog wel wat te halen.

Nooddocumenten

Bij de afdeling nooddocumenten loopt het eveneens flink door. Binnen 45 minuten kan een reiziger van wie de identiteitspapieren niet in orde zijn, over een tijdelijk paspoort beschikken.

Per dag verstrekt de marechaussee vijftig tot zeventig nooddocumenten in deze drukke periode. Overigens gelden daarvoor wel bepaalde eisen, zoals bijvoorbeeld in het geval van een minderjarig kind. Ouders moeten hun ouderlijk gezag kunnen aantonen, dit om kinderontvoering te voorkomen.

Verder int de marechaussee geregeld openstaande boetes van mensen die het land willen verlaten. De afgelopen drie maanden werd al voor zo'n 200.000 euro binnengehaald. Volgens Hoppe is Nederland zowel daarmee als met het verstrekken van nooddocumenten vrij uniek.