AMSTERDAM - De bewoners van vier ontruimde woningen van een flatgebouw in de Viermasterstraat in Amsterdam-Noord mogen woensdagavond weer hun huis in.

Dat heeft de gemeente aan de bewoners laten weten.

De bewoners van de andere ontruimde woningen mogen donderdagavond na 19.00 uur weer hun huis betrekken. Op hun balkons ligt asbest dat nog moet worden verwijderd.

De balkons van de woningen die woensdagavond weer worden vrijgegeven, zijn inmiddels schoongemaakt.

Metingen

Dit is besloten op basis van de metingen die zijn verricht naar de aanwezigheid van asbest. In één woning is een zeer kleine hoeveelheid asbest aangetroffen. Het risico daarvan is volgens de gemeente zeer beperkt.

Om alle risico's uit te sluiten, wordt deze woning eerst schoongemaakt. In een deel van de straat is het asbest opgeruimd, waarna dit deel ook is vrijgegeven.

Brokstukken asbest

Door een ontploffing in een woning in een tegenovergelegen flatgebouw kwamen zondag brokstukken met asbest in de omgeving terecht. De gemeente besloot maandagavond tot de ontruiming van 32 woningen om metingen uit te voeren.

In negen van de 32 woningen zijn geen metingen verricht. De bewoners van deze appartementen zijn sinds de ontploffing niet thuis geweest, omdat ze bijvoorbeeld op vakantie zijn.

Risico

De gemeente acht het risico van asbest in deze woningen verwaarloosbaar klein omdat er geen ramen of deuren open waren. Als de bewoners dat wensen, kunnen zij alsnog een meting laten verrichten.

Bewoners die maandagavond hun huis uit moesten, werd gevraagd bij vrienden of familieleden te verblijven. Ook konden ze overnachten in een hotel. De gemeente stelde een asiel beschikbaar voor de opvang van huisdieren.