ABCOUDE - Langs de A2 bij Abcoude heeft een vrouw woensdag dozen vol dode wasbeerhonden gevonden. Volgens de actiegroep Bont voor Dieren zou het gaan om enkele duizenden dieren waarvan de ruggen zijn gebruikt voor bontjassen.

''Het is een bizarre vondst. De dieren zijn verder helemaal intact, alleen hun ruggen zijn er uitgesneden'', aldus directeur Claudia Linssen van de stichting.

Wasbeerhonden lijken erg op wasberen, maar zijn een geheel eigen diersoort. Ze worden veel gebruikt in de bontindustrie en komen in Nederlands nauwelijks voor.

Bontkragen

''Het bont van hun ruggen wordt gebruikt voor de enorme bontkragen van de jassen die je afgelopen winter veel zag'', zegt Linssen.

Ook de politie vind het vreemd dat de dozen, zeker zes stuks, bij de A2 zijn gedumpt. ''De dieren zijn in Nederland niet beschermd en ook het fokken van de dieren voor hun huid is niet strafbaar. Het gaat hier in feite alleen om het dumpen van afval'', legde een zegsman uit.

Het is onduidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is. De gemeente heeft de dozen opgeruimd en afgevoerd naar een destructiebedrijf.