AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft woensdag twaalf jaar celstraf en tbs geëist tegen de 20-jarige Hendry K. Volgens officier van justitie Lilian van Tilburg staat vast dat K. op 6 augustus vorig jaar de 15-jarige Gianluca Flamingo heeft doodgeschoten.

K. hulde zich voor de rechtbank in stilzwijgen. Ook in het vooronderzoek heeft hij geweigerd te verklaren.

Gianluca Flamingo zat tijdens de bewuste nacht achterin de auto van een vriend, in de Steenderenstraat in Amsterdam-Zuidoost.

Scooters

Deze vriend kreeg het zonder zwaarwichtige redenen aan de stok met drie jongens die op hun scooters zaten.

Na een korte woordenwisseling vertrok een van deze jongens, volgens justitie Hendry K., om korte tijd later terug te keren. Vanaf circa 50 meter afstand vuurde hij zeven kogels op de auto af. Gianluca werd in het hoofd getroffen en overleed een dag later, op zijn zestiende verjaardag, in het ziekenhuis.

Telefoongesprekken

De politie arresteerde K. enkele dagen na het incident. Een enkele getuige heeft hem als schutter herkend. Afgeluisterde telefoongesprekken van familieleden van K. hebben belastende gegevens opgeleverd.

Een nicht van K. heeft justitie van belangrijke informatie voorzien, onder meer over uitlatingen van K. zelf. Hij zou hebben gezegd dat ,,het de bedoeling helemaal niet was, omdat die kleine jongen er niets mee te maken had.''

Observatie

Justitie stuurde K. vorig jaar naar het Pieter Baan Centrum (PBC) ter observatie. Ook daar weigerde de verdachte iedere medewerking. De PBC-deskundigen konden daardoor geen conclusies trekken, maar constateerden wel een gebrekkige persoonlijkheidsontwikkeling.

K. heeft een moeizame jeugd gehad, zonder vader en met een moeder die met enige regelmaat achter de tralies belandde. K. zelf is vanaf zijn twaalfde levensjaar in aanraking geweest met politie en justitie.

Gewapende overval

Sindsdien heeft hij ettelijke malen vastgezeten. In 2007 werd hij veroordeeld voor een gewapende overval, waarbij het slachtoffer in de buik was geschoten. Toen Gianluca Flamingo werd doodgeschoten, was K. nog maar kort weer op vrije voeten.

De zitting woensdag ging met grote emoties aan de kant van de nabestaanden gepaard. Gianluca's moeder kon zich maar nauwelijks staande houden en moest de zaal enkele malen verlaten. Contact tussen K. en een enkeling in de zaal leidde bijna tot een handgemeen.