SCHIPHOL - Zeilster Laura Dekker laat zich naar eigen zeggen niet meer tegenhouden van haar solozeiltocht rond de wereld. De 14-jarige Laura zei dat dinsdag in het televisieprogramma On Air op Schiphol.

Ze begrijpt goed dat ze met haar aanstaande daad onderdeel is van het wereldnieuws. ''Heel veel mensen hebben gebeld en gereageerd. Ik heb er zin in. Vooral omdat het nu eindelijk kan.''

De zeiltocht gaat van Nederland via Portugal naar Panama, waarna ze Frans-Polynesië en de Golf van Aden wil passeren.

Laura gaat er naar eigen zeggen langer over doen dan haar voorgangster bij de poging als jongste zeiler rond de wereld te gaan.

Watson

De Australische Jessica Watson deed er 210 dagen over en was 16 jaar en 362 dagen oud toen ze haar trip rond de wereld voltooide.

''Ik ga niet non-stop de wereld rond. Wil ik het record vestigen van de jongste zeilster die solo de wereld rond is gevaren, dan moet ik zo snel mogelijk vertrekken'', aldus Laura.

Gevaren

De 14-jarige zegt zich bewust te zijn van de gevaren die de tocht met zich meebrengt. Ook begrijpt ze de kritiek die de buitenwacht op haar onderneming heeft.

''Niet iedereen kan solo de wereld rond. Of mij het lukt, moet blijken. Mijn ouders weten in ieder geval dat ik het kan. Ik ben opgegroeid met water en een boot. Ik ben zelfs op een boot geboren.''

Volgens Laura is het zaak te voorkomen dat er iets stuk gaat aan boord. ''Dat vergt goed navigeren. Ook moet ik blijven uitkijken. Vooral op stukken langs de kust.''

Steun

Laura geniet in ieder geval de steun van haar opa en oma. Opa Dick Dekker spreekt van het einde van een hectische dag.

''Je houdt toch rekening met weer een juridische draai. Er zijn niet voor niets zes zittingen geweest. Dan was er weer dit, en dan weer dat. Gelukkig stelde de rechter Laura in haar gelijk.'' Opa Dekker weet nog niet wanneer hij afscheid neemt van de Dekker-telg.

Wanneer Laura exact vertrekt kon ze dinsdagavond nog niet zeggen.

Lees reacties op de uitspraak op NUlive

Laura Dekker