Groen licht voor zeilreis Laura Dekker

AMSTERDAM - Het 14-jarige zeilmeisje Laura Dekker kan haar droom waarmaken en een solozeiltocht rond de wereld gaan maken. Ze hoeft niet langer onder toezicht van Bureau Jeugdzorg te staan.

De rechtbank in Middelburg heeft dinsdag de ondertoezichtstelling van Laura opgeheven. Het is volgens de rechter nu aan haar ouders om te beslissen of ze solo een zeilreis mag maken. Tot nu toe kon dat niet omdat Laura onder toezicht van Jeugdzorg stond.

Laura was dinsdag niet bij de uitspraak in de rechtbank aanwezig.

Het meisje liet voor de  camera's van het NOS-journaal weten ''ontzettend blij'' te zijn met de uitspraak en gaat binnen twee weken haar solozeilreis rond de wereld beginnen.

''Helemaal te gek. Ik viel van vreugde bijna in het water. Ik durfde niet te hopen op deze uitkomst. Ze hebben al zo veel nieuws bedacht, maar ze zijn nu eindelijk objectief geweest'', zei ze.

Vader

Ook de familie is blij met de uitspraak. ''Dit is zo'n grote opluchting'', reageerde vader Dick Dekker dinsdag in de jachthaven van Den Osse.

De vader gaf vooral aan dat hij het juridische getouwtrek oneerlijk vond. ''Er zijn valse processen-verbaal opgemaakt.'' Dekker is niet bang dat de Kinderbescherming in hoger beroep zal gaan, waardoor het vertrek van Laura alsnog zou kunnen worden uitgesteld.

''Dan snijden ze zich nog meer in de vingers. Laura vertrekt binnen nu en twee weken.'' Laura zelf knikte in de Zeeuwse haven al glunderend instemmend met haar vader.

Verlenging

De Raad voor de Kinderbescherming had de rechtbank om verlenging van het toezicht gevraagd. Bureau Jeugdzorg Utrecht had er bij de rechtbank juist voor gepleit de ondertoezichtstelling direct te beëindigen.

Volgens Jeugdzorg Utrecht voldoet Laura inmiddels aan de criteria waaraan zij volgens een vonnis van de rechtbank in Utrecht van september 2009 moet voldoen. Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreid zeilplan opgesteld.

Onderwijs

De rechtbank in Middelburg vindt dat nu voldoende aannemelijk is gemaakt dat Laura via de Wereldschool onderwijs zal volgen.

Op grond van het zeilplan en het rapport van een zeildeskundige blijkt dat er maatregelen zijn getroffen die de risico's voor Laura zo veel mogelijk beperken. Daarom verlengen de rechters het toezicht op Laura niet meer.

Verstandhouding

Ook hebben de kinderrechters de slechte verstandhouding tussen de ouders van Laura en Jeugdzorg laten meewegen.

Ze wijzen op de houding van de ouders die samenwerking met Jeugdzorg of hulp van welke instantie zullen weigeren.

''Bij een verlenging van de ondertoezichtstelling zijn feitelijk geen verdere resultaten te verwachten'', constateren ze.

Een verlenging van het toezicht kan in hun ogen door de omstandigheden juist leiden tot een bedreiging van de sociaal-emotionele en identiteitsontwikkeling van het meisje.

Volgens de advocaat is het 14-jarige meisje er ook aan toe. Ze is volgens hem goed voorbereid en heeft een cursus overleven gevolgd.

Onveilig

Dekker maakte vorig jaar jaar haar wens bekend als jongste ooit een solozeiltocht rond de wereld te maken, maar de rechter stak daar een stokje voor. De reis zou onveilig zijn en slecht voor haar ontwikkeling.

Sinds vorig jaar juli stond ze daarom onder toezicht van Bureau Jeugdzorg, die ervoor moest zorgen dat Laura niet zou vertrekken als dat niet verantwoord was.

Laura Dekker is dinsdagavond te gast in het tv-programma On Air, dat vanaf 22.00 uur rechtstreeks wordt uitgezonden op Nederland 3. Aan tafel bij presentator Harm Edens vertelt zij over haar solozeiltocht rond de wereld.

Lees reacties op de uitspraak op NUlive

Laura Dekker

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie