AMSTERDAM - Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kocht vorig jaar onterecht 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Klink zou adviezen om veel minder vaccins te kopen in de wind hebben geslagen. Nederland heeft twintig miljoen vaccins over, die inmiddels onbruikbaar zijn.

Volgens RTL Nieuws kreeg de minister vooraf adviezen om veel minder vaccins aan te schaffen dan de twee per Nederlander die uiteindelijk gekocht werden. Een tweede prik zou voor vaccinatie namelijk helemaal niet nodig zijn, had het Nederlands Vaccin Instituut vastgesteld.

Bovendien zou voor aanschaf al duidelijk zijn geweest dat een deel van de vaccins te laat geleverd zou worden, en dus niet gebruikt kon worden. Hiervoor had het RIVM de minister gewaarschuwd.

Geld

De minister besloot toch om 34 miljoen vaccins aan te schaffen. Hoeveel geld met de aanschaf gemoeid is gegaan is niet bekend.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft RTL Nieuws in een reactie laten weten dat op het moment van beslissen veel onduidelijk was over de omvang en de ernst van de griep. Uit voorzorg besloot Klink toch de 34 miljoen stuks te kopen.

Vernietiging

Het vernietigen van overtollige vaccins is inmiddels begonnen. In totaal zullen 17,8 miljoen vaccins vernietigd worden omdat op den duur de houdbaarheidsdatum verloopt.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat maandag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Een woordvoerder van het ministerie noemde de berichtgeving ''onbegrijpelijk en onjuist''. Klink schafte vorig jaar 34 miljoen doses van het vaccin in, maar wegens het milde verloop van de epidemie waren die niet allemaal nodig.

Het was al bekend dat overtollige vaccins die niet doorverkocht konden worden, vernietigd zouden worden.