DEN HAAG - Door de warme periode die begon op 23 juni zijn ongeveer vijfhonderd mensen meer overleden dan normaal.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag laten weten.

De gemiddelde maximumdagtemperatuur was tussen 23 juni en 12 juli met ongeveer 28 graden ruim 6 graden hoger dan normaal.

Uit eerder CBS-onderzoek bleek dat hoge temperaturen een verhoogde sterfte tot gevolg hebben.

Elke graad die de gemiddelde temperatuur boven het langjarig gemiddelde ligt, leidt tot een extra sterfte van ruim dertig personen per week.

Ouderen

Het zijn met name kwetsbare groepen die last hebben van de hitte. ''Denk aan ouderen en mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen'', aldus een woordvoerder van het CBS. Een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vult aan: ''Het lichaam koelt zichzelf af door te transpireren, maar bij ouderen neemt het vermogen om te transpireren af.''

Ook de behoefte om te drinken is minder bij oudere mensen. ''De hitte kan daardoor net het laatste zetje geven bij mensen die al zwakker zijn.''

Vissterfte

De aanhoudende hitte heeft ook effect op de vissenpopulatie in Nederland. Nog nooit stierven zoveel vissen in de wateren van Waterschap Vallei en Eem in de zomer, zo maakte het maandag bekend.

Door de droogte en het warme water in het gebied rondom Amersfoort haalden speciale opruimteams de afgelopen weken bijna 4000 kilo dode vis uit sloten en vijvers. Dat meldde een woordvoerster van het waterschap maandag.

Zuurstof

Het water bevat door de warmte veel te weinig zuurstof voor de vissen. Op vier kritieke plekken zijn beluchters geplaatst, maar dit levert slechts langzaam verbetering op.

Volgens het waterschap komt het zomers af en toe voor dat zo'n honderd vissen sterven door zuurstofgebrek. Het huidige aantal is volgens het schap echt een dieptepunt.

Overgezet

''De hausse is nu gelukkig voorbij. Waar mogelijk zijn vissen weggezwommen en in een enkel geval overgezet naar een andere locatie. De rest heeft het niet overleefd'', aldus de zegsvrouw.

Naar verwachting duurt het zeker drie jaar voor de visstand weer op het oude peil is.