'Soldaten faken drugsprobleem om thuis te blijven'

AMSTERDAM - Om uitzending naar Afghanistan te voorkomen hebben militairen jarenlang drugsproblemen voorgewend. Dat zegt voorzitter van de militaire vakbond Jan Kleian maandag in het AD.

Het aantal ontslagen om drugsgebruik stijgt sinds de missie in Uruzgan in 2006 van start ging, concludeert de krant uit gegevens van Defensie.

Meerdere militairen die zouden moeten worden uitgezonden weigerden in 2006 dienst. Zij werden vervolgd en gestraft. Sindsdien zijn er volgens de krant geen gevallen meer bekend van dienstweigering.

Geen vervolging

Een andere manier om onder uitzending uit te komen is een drugsprobleem voorwenden. De militair wordt dan alleen oneervol ontslagen en hoeft geen vervolging te vrezen. In 2007 waren er 55 ontslagen om drugsgebruik, in 2008 waren dat er 79. Halverwege vorig jaar stond de teller al op vijftig.

Uiteraard is niet duidelijk in hoeveel gevallen het gaat om militairen die alleen 'doen alsof' om onder de uitzending uit te komen, want dat vertellen ze er niet bij.

Ontkennen

Wel zijn er volgens Kleian gevallen bekend bij kazernes in Havelte en Oirschot. Bij eenheden die in aanmerking kwamen voor uitzending naar Uruzgan meldden zich plotseling meerdere militairen met een drugsprobleem bij hun commandant. Normaal zal een militair volgens Kleian eerder 'heftig ontkennen' dat hij een drugsprobleem heeft.

Defensie zegt in de krant niet op de hoogte te zijn van de ontsnappingsconstructie. Er zouden geen gevallen bekend zijn. Een woordvoerder wijst erop dat drugsgebruik in een strafblad kan resulteren, wat ook niet handig is bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Tip de redactie