SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol heeft donderdag voor het eerst bezoek gekregen van het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de A380.

Bekijk de landing (video)

Het toestel is om 9.45 geland op de Polderbaan. Ook op Twitter verschijnen foto's van het gevaarte.

Het gaat om een proefbezoek waarbij de operationele afhandeling van de ontvangst van het grootste toestel ter wereld wordt getest. De Airbus kwam vanuit Toulouse en vertrekt donderdag weer.

Schiphol

Volgens de woordvoerster was het voor Schiphol geen enkel probleem om het grootste vliegtuig ter wereld te ontvangen. ''Wij zijn er allang klaar voor.''

De start- en landingsbanen zijn lang en breed genoeg. Sinds de bochten van de taxibanen bij eerder regulier onderhoud zijn verbreed en het viaduct over de A4 ook, is er geen enkele belemmering meer voor de A380.

's Middags parkeert het toestel aan de gate, zodat de afhandelaars ook even kunnen kijken hoe ze het beste uit de voeten kunnen met een dergelijk toestel.

Airbus 'doet' met het toestel een rondje Europa, in dat kader wordt ook Schiphol aangedaan.

Zwart van de mensen

Honderden vliegtuigspotters stonden al vroeg in de ochtend klaar in afwachting van de A380. Dat zei Gert Jan Staphorst, die zich eveneens op de spottersplaats heeft gesetteld.

''Toen ik hier rond half acht kwam, stonden er honderd man. Maar inmiddels zijn het er al vijf- tot zeshonderd'', aldus de vliegtuigspotter.

Staphorst wilde niks missen van de aankomst van de A380. ''Het is toch wel heel bijzonder omdat het het grootste passagiersvliegtuig is dat voor het eerst naar Amsterdam komt.''

Bekijk lezersfoto's van de A380 op NUfoto