DEN HAAG - Het ministerie van Defensie ontkent dat een vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht in het luchtruim van Venezuela is geweest.

De regering van het Zuid-Amerikaanse land stelde dinsdag een klacht tegen ons land te hebben ingediend, omdat het toestel begin deze maand drie keer illegaal het luchtruim van Venezuela zou zijn binnengedrongen.

''Dat is lariekoek. Er zijn absoluut geen vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht in het luchtruim van Venezuela geweest. Niet eens in de buurt'', stelde een woordvoerder van Defensie woensdag.

Verdoezelen

Volgens Venezuela werd het vliegtuig ontdekt door luchtverdedigingssystemen, ondanks pogingen van de bemanningen om de positie van het vliegtuig te verdoezelen.

De Venezolaanse regering veroordeelt ''deze provocaties, die totaal in strijd zijn met de geest van nabuurschap, die moet heersen tussen twee aan elkaar grenzende landen''.

Beschuldigingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dinsdagavond dat Venezuela een protest heeft ingediend bij de Nederlandse ambassade in Caracas. Eind vorig jaar uitte Venezuela al beschuldigingen dat de Verenigde Staten de Nederlandse Antillen gebruiken om aanvallen op Venezuela voor te bereiden en het Venezolaanse luchtruim geregeld te schenden vanaf bases op Aruba en Curaçao.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) noemde deze verhalen toen uit de lucht gegrepen. De Venezolaanse president Hugo Chávez sprak al eerder van Amerikaanse en Nederlandse agressie tegen zijn land.

Verhagen brengt de komende dagen een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Hij zal daar ook spreken over de betrekkingen met de landen in het Caribisch gebied.

Escalatie

Eerder dit jaar benadrukte Verhagen dat Nederland hecht aan goede betrekkingen met Venezuela en geen enkele behoefte heeft aan escalatie in dat gebied. Desondanks lukt het maar niet om op hoog niveau contact te krijgen met het regime.

''Caracas gaat dat uit de weg, niet wij'', zei de demissionaire bewindsman eind maart in een overleg met de Tweede Kamer. Volgens hem is tientallen keren geprobeerd om Chávez te spreken te krijgen, maar zonder succes.