AMSTERDAM - Zuipvakanties op Kreta zorgen voor een behoorlijk groot deel van de ongevallen onder jonge Nederlandse toeristen.

Alarmcentrale Eurocross behandelde de vorige zomer duizend medische dossiers van jongeren tussen de 15 en 25 jaar, een derde daarvan was afkomstig van de plaats Chersonissos op Kreta, schrijft de Volkskrant woensdag.

Het lijkt er volgens de alarmcentrale op dat het dit jaar dezelfde kant op gaat. Het merendeel van de dossiers had met alcohol te maken. Het gaat dan om verkeersongelukken met de auto of scooter, vechtpartijen of overmoedige acties zoals het klimmen van balkon naar balkon.

Een Eurocross-medewerker spreekt van een 'trend die we de laatste twee jaar signaleren'. Als jongeren worden behandeld in een ziekenhuis, komen ze in contact met Eurocross.

Nieuwe Salou

Het plaatsje Chersonissos is volgens de Volkskrant het nieuwe Salou, een populair vakantieoord in Spanje waar jongeren meestal niet heen gaan voor de cultuur. Een verslaggever ging ter plaatse en sprak met meerdere jongeren, die meestal dagelijks dronken zijn. "Ik kom hier niet per se om te drinken, maar het is niet te vermijden", legt een van hen uit.

Het centrum van Chersonissos lijkt op dat van een Nederlandse provinciestad. Zo kan er worden gedanst in Hof van Holland en eten is te halen bij Friet van Piet.